Om projektet

I ett års tid har Tova Kurkiala Medbo och Caroline Kernen följt tre kvinnor som reser mellan Stockholm och Rumänien för att tjäna pengar till sina familjer. Oftast tigger de på gatan eller pantar burkar i Sverige.

I filmen om deras liv får vi följa Denisa 23, Sara 24 och Liliana 49. Det som börjar med hopp om att deras barn ska kunna växa upp med mer pengar och till en ljusare framtid, slutar inte som de hade tänkt sig.

 

 

"Projektet med filmen " I jakt på ett bättre liv " startade 2013 när vi fick reda på att det fanns ett läger utanför Stockholm, där bodde de som vi såg tiggandes på gatorna inne i staden. Det här var innan medierna hittat dit och vi blev nyfikna. När vi begav oss dit fann vi bland husvagnar och uppbyggda baracker två unga tjejer som vi snabbt kunde identifiera oss med.

 

Mycket hos Denisa och Sara påminner om oss själva. Trots att vi alla bor i EU så är det slående hur deras liv och förutsättningar skiljer sig från vårt.

 

Människorna från Rumänien eller Bulgarien benämns ofta som EU-migranter i medierna. Det diskuteras flitigt om dem men ganska sällan med, och i de fall där de figurerar är det allt som oftast fokus på dem som offer eller som misstänkliggjorda.

 

Med vår film ville vi först och främst ta reda på själva hur det fungerade. Varför betalar de dyra pengar för att åka med bussar över hela Europa om de inte får några pengar? Hur ser det ut hemma hos dem egentligen?

 

Under året har vi fått svar, många svar. Framförallt har vi fått se människorna bakom begreppen. Mammorna, systrarna, vännerna, kusinerna. Och det ville vi dela med oss av till er - människorna."

 

- Caroline Kernen och Tova Kurkiala Medbo

Copyright © All Rights Reserved